Algemene Beschouwingen 2020: Lokaal Doorpakken!

Het is een jaarlijks terugkerend ritueel: de begroting. Het college heeft een begroting gepresenteerd die in lijn ligt met het raadsprogramma 2018-2022 en de kadernota 2020. We weten wat we willen en waar we naar toe gaan met z’n allen. Aan de raad de schone taak om het boekwerk door te spitten, op zoek te gaan naar de punten en komma’s en in sommige gevallen naar een magische pot met goud…

Want ieder jaar wordt de begroting geactualiseerd met de septembercirculaire die het ene jaar roet in het eten gooit en het andere jaar voor vreugde zorgt. Dit jaar zorgt de septembercirculaire voor een overschot op de begroting voor 2020, en naar verwachting ook voor de volgende jaren. Naar verwachting, want het is een beetje ‘garantie tot aan de deur’ waardoor het vrijwel onmogelijk is voor een gemeente om stabiel te begroten…

Landelijke ontwikkelingen…

Als gemeente worden wij steeds vaker voor uitdagingen gesteld door de landelijke ontwikkelingen in Den Haag. Weten ze het daar niet meer, dan wordt het op het bordje van de gemeente gelegd. Frustrerend en vaak een hele uitdaging. Om het huishoudboekje dan op orde te krijgen draait het vaak uit op het verhogen van de belastingen van onze inwoners. In een tijd waarin alles maar duurder en duurder wordt ook niet bepaald een populaire maatregel.

Het college heeft ervoor gekozen om de begroting 2020 sluitend te maken door onder andere de OZB-belasting te verhogen voor huiseigenaren. Op zich is dit maar een paar euro per woning, maar we hebben juist in het raadsprogramma afgesproken dat wij dat de komende periode dit niet zouden doen. Het is een constructie waarbij we de rioolheffing verlagen en de OZB met eenzelfde bedrag verhogen. Een constructie waarbij de woonlasten weliswaar niet omhooggaan, maar zo wordt dit toch niet ervaren door onze inwoners. Met een positieve septembercirculaire kunnen wij ervoor kiezen om deze te gebruiken om de OZB-verhoging voor dit jaar terug te draaien. Alleen zit hier wel een gevaar in aangezien het, zoals ik al eerder aangaf, de verwachting is dat de circulaires positief blijven. Verandert er iets volgend jaar, dan moeten we weer op zoek naar een nieuwe oplossing. Hoe mooi zou het zijn als wij tot een begrotingsconstructie zouden kunnen komen waarbij wij niet meer afhankelijk zijn van de grillen van Den Haag?

…kunnen niet zonder lokale oplossingen!

Samen zijn we bezig met de uitwerking van een groot aantal dossiers. Weert Lokaal vindt het belangrijk dat we allereerst de visies en dossiers die gestart zijn gaan afwerken. Daarom vandaag vooral aandacht van onze partij voor lopende projecten.

Ondersteuning op het gebied van zorg en het sociale domein is en blijft een absolute must. Weert vergrijst en er wordt steeds vaker een beroep gedaan op mantelzorgers en vrijwilligers bij zorg vraagstukken. De betaalbaarheid van deze zorg is van het grootste belang. Dit moet een blijvend aandachtspunt zijn in het sociaal beleid. Ook aandacht voor het lokale aanvalsplan armoede waarbij ingezet wordt op preventie, en hulp voor mensen die overal buiten de boot vallen omdat ze nét boven de norm zitten, de verborgen armoede en armoede onder kinderen.

Met veel bezieling en betrokkenheid heeft Weert een armoedebeleid uitgerold, en wij denken dat dit de komende jaren nog hard nodig gaat zijn. Weert Lokaal pleit voor voortzetting om de betrokkenheid van velen waaronder ook lokale ondernemers en vrijwilligers te behouden en gezinnen blijvend te ondersteunen. Daarom vinden wij het ook niet verstandig om nu een ton te bezuinigen op het armoedebeleid. Oormerk dit geld in ieder geval voor het sociaal domein, bijvoorbeeld voor de ‘meedoen bijdrage’, zodat het terecht komt bij de mensen en niet in de algemene middelen verdwijnt.

En niet alleen landelijk maar ook in Weert is er aandacht voor het klimaat. Voor Weert worden veel plannen op het gebied van energietransitie en klimaatadaptatie nu lokaal uitgewerkt. Weert faciliteert deze ontwikkelingen. Van windmolens en zonneparken tot meer groen in de wijk en watermanagement. Weert Lokaal vindt dat wij vooral creatief moeten omgaan met in beton gegoten wet- en regelgeving. Betrek lokale coöperaties en verenigingen, biedt praktische hulp en geef persoonlijk adviezen, want wij vinden dat als je inwoners meer wilt betrekken, je ze op de eerste plaats moet helpen.

Het kopen van een huis, ooit de normaalste zaak van de wereld, nu best wel een uitdaging voor zowel starters als voor ouderen. Niet alleen zijn er te weinig woningen, maar wat er te koop staat is voor velen veelal niet betaalbaar. Daarnaast is er voor iedere huurwoning een lange wachtrij. Daarom blijven wij hameren op woningbouw in de kerkdorpen voor zowel koop als huur om de woningnood in Weert aan te pakken, wat tevens bijdraagt aan de leefbaarheid.

Niet alleen in de zorg zoekt men naar meer personeel, ook in het onderwijs zijn er meer mensen nodig. Wij kunnen de landelijke regels niet veranderen. Maar lokaal kunnen we dat wél. Daarom kiezen we ervoor om meer te doen dan enkel te investeren in steen. Wij investeren in onze leraren en kinderen. Experimenteren met nieuwe onderwijsvormen. Met budgetten voor eigen initiatieven van docenten en leerlingen. We zetten ook in op een jeugdraad, hoe staat het daar trouwens mee wethouder?

Het onderwerp communicatie loopt als een rode draad door niet alleen bovenstaande maar alle projecten. Praten met inwoners en ervaringsdeskundigen zorgt voor beter inzicht in en betere afstemming met projecten, maar vraagt ook om verwachtingenmanagement om teleurstelling te voorkomen. En informatievoorziening via social media is niet zaligmakend, we zullen ook via andere kanalen met onze inwoners moeten communiceren. Ook dat staat op de planning.

Ten slotte spreken wij onze dank uit aan het college en de ambtenaren voor het opstellen van deze Begroting 2020. Voorzitter, als ik meer tijd dan 5 minuten had kon ik nog wel even doorgaan. Want wij kijken ook uit naar de landbouwvisie, de bestuursopdracht voor de maatschappelijke voorzieningen in Weert-Zuid, de open club Boshoven, de herinrichting van Altweerterheide, de strategische visie, een nieuw cultuurbeleid, het VVV- en binnenstadbeleid en Citymarketing voor het beter op de kaart zetten van Weert. En dat is nog slechts een greep uit de vele lopende projecten die nog naar de raad komen. Er is nog genoeg werk aan de winkel dus laten we de schouders eronder zetten en doorpakken! Want landelijke ontwikkelingen kunnen niet zonder lokale oplossingen!

Suzanne Winters

Fractievoorzitter Weert Lokaal