Onderwijs – Goed onderwijs, de spil in de maatschappij.

Hierbij willen we u graag informeren per onderdeel van ons verkiezingsprogramma van Weert Lokaal voor komende raadsperiode.

Onderwijs

Goed onderwijs, de spil in de maatschappij. Overheid helpt onderwijs bij maatschappelijke vraagstukken en faciliteert meer dan alleen gebouwen.

“Weert is een stad met kwalitatief goed onderwijs met goede resultaten. Ook op het gebied van onderwijsvoorzieningen hebben we veel zaken op orde. De bouw van de kindcentra op Leuken en Laar is afgerond. In 2016 is de Koala school voor de kinderen van het AZC gestart; goed onderwijs in een veilige omgeving, volgens ons essentieel voor een goede start in Nederland. De bouwwerkzaamheden voor het RKEC, een school voor speciaal onderwijs, zijn in volle gang. Daarnaast zijn er diverse MBO-opleidingen bijgekomen op het gebied van recreatie, toerisme, horeca en logistiek. Weert Lokaal is van mening dat onderwijs geen eiland moet zijn, maar moet fungeren als een verbindende schakel tussen kinderen, ouders, de wijk en verenigingen. Met als uitgangspunt de IKC-gedachte; het bevorderen van samenwerking tussen kinderopvang, BSO, school en wijkactiviteiten waarbij wij kansen zien voor meer voor- en naschoolse arrangementen in aanvulling op het bestaande onderwijs.”

Vaak gaat een onderwijsportefeuille voornamelijk over huisvesting, kortgezegd de bouwstenen. Dat gedeelte moet natuurlijk op orde zijn. Maar er is meer. Onderwijs gaat ook over wat er in dat gebouw gebeurt. Ook daar kan de gemeente scholen ondersteunen om dat te doen wat we met zijn allen zo belangrijk vinden: talenten tot bloei laten komen waarbij iedereen dezelfde kansen verdient.

ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT

Onderwijs en opleidingen zijn en worden HET middel om mensen klaar te stomen voor de vele openstaande vacatures vanuit het bedrijfsleven. Goede, passende opleidingen en daarop volgende banen zorgen ervoor dat men ook in Weert blijft wonen en werken. Dit geldt voor zowel jong als oud. Er moet een betere match komen tussen werkzoekenden en openstaande vacatures. Onderwijs is hierbij de verbindende schakel.

ONDERSTEUNING ONDERWIJS VANUIT DE GEMEENTE

Peter Küsters, Onderwijs, Weert, verkiezingen, lokaal, verkiezingsprogramma,Goed onderwijs is de spil in de maatschappij. We willen het onderwijs, ouders, leerlingen en docenten, ondersteunen bij maatschappelijke vraagstukken en meer doen dan alleen gebouwen faciliteren. Daarom willen we geld vrijmaken voor de volgende drie experimenten:

  • We horen allemaal de signalen van docenten dat de werkdruk zeer hoog ligt. We willen ook als gemeente kijken of we docenten kunnen helpen om hier duurzaam wat aan te doen. We willen schoolbesturen en docenten ruimte bieden door het beschikbaar stellen van kleine budgetten voor pilots, gericht op werkdrukverlaging. Daar worden nu de budgetten niet voor vrijgemaakt, maar Weert Lokaal wil dat wel. Gelukkige docenten in Weert – beter onderwijs in Weert.
  • De maatschappij en het onderwijs veranderen snel. Niet iedereen vindt de huidige onderwijsvormen voldoende aansluiten bij de veranderende maatschappij. Weert Lokaal wil daarom ook ruimte bieden aan ouders en bestaande onderwijskoepels om te experimenteren met nieuwe onderwijsvormen. Een voorbeeld daarvan is KOERS, een nieuw onderwijsconcept waarbij VMBO, HAVO en VWO bij elkaar zitten en waarbij de leerling zelf richting geeft aan en eigenaar is van zijn leerproces.
  • We willen meer inspraak en zeggenschap voor kinderen en jeugd. Zowel in de politiek als op scholen. Dit zou via de scholen georganiseerd kunnen worden of daar kunnen starten. We willen onderzoeken of het mogelijk is kleine budgetten beschikbaar te stellen aan leerlingenraden, waar specifiek de leerlingenraad over mag beslissen.

ONDERWIJS: DIT HEBBEN WE BEREIKT:

  • De bouw van de kindcentra op Leuken en Laar.
  • Opening van de Koala school voor de kinderen van het AZC
  • Meer MBO opleidingen zijn naar Weert gekomen
  • Eindelijk een nieuw gebouw (inclusief sportzaal) voor speciaal onderwijs dat het verdient: het RKEC.
  • Kinderopvang voor iedereen.
  • Een nieuwe samenwerking tussen alle partners die over kinderen en jeugd gaan opgezet (voorheen
  • Lokale Educatieve Agenda).
  • Verschillende combinatiefunctionarissen ingezet voor naschoolse arrangementen
Lies Ras-van der Putten, Onderwijs, Weert, verkiezingen, lokaal, verkiezingsprogramma,Els Henderikx, Onderwijs, Weert, verkiezingen, lokaal, verkiezingsprogramma,Rene Verheggen, Onderwijs, Weert, verkiezingen, lokaal, verkiezingsprogramma,

DIT ZIJN ONZE PLANNEN

  • Verder inzetten op de IKC-gedachte; bevorderen samenwerking kinderopvang, BSO, basisscholen en wijkactiviteiten. De school als spil in de wijk.
  • Nieuwe opleidingen die aansluiten bij de lokale werkvraag: meer (MBO-)opleidingen naar Weert.
  • Investeren in experimentele projecten in het onderwijs
  • Meer naschoolse arrangementen op het gebied van sport en cultuur initiëren en daarvoor structureel geld vrijmaken. Ook kinderopvang betrekken bij deze naschoolse arrangementen en hiervoor combinatiefunctionarissen en buurt(sport)coaches inzetten.
  • Voortzetting van de succesvolle samenwerking in het kader van de Regionale Ontwikkelagenda Jeugd. Extra investeren in projecten van dit samenwerkingsverband (inclusief RMC en vroegtijdig schoolverlaten).
  • Ondersteuning van buitenschools leren, denk aan Sparktechlab, Natuur- en Milieueducatiecentrum, muziekonderwijs, Swim2Play, Provinciaal programma DOOR!.DIT WILLEN WE VOOR BESTAANDE SCHOLEN
  • De school op Altweerterheide zal toekomstbestendig moeten worden. Dat wil zeggen: ruimte voor kinderopvang, eigentijdse uitstraling en ruimte voor school gerelateerde verbreding van activiteiten.
  • De scholen op Boshoven (op dit moment op 3 locaties) zijn aan de beurt voor vernieuwing en/ of (integrale) nieuwbouw. Proces wordt opgestart om kwalitatief goed onderwijs in deze grootste stadswijk te behouden en vorm te geven voor de toekomst.
  • Het IKC Leuken kent een erg grote aanwas vanuit de eigen wijk sinds de nieuwbouw. Er zal voor dit IKC een oplossing moeten worden gezocht voor de huisvestingskrapte die vanaf het schooljaar 2018-2019 ontstaat. Als de gespecificeerde prognoses uitwijzen dat de leerlingenaantallen ook op lange termijn hoger zijn dan het gebouw aankan, dan moeten er lokalen bijgebouwd worden.
  • In overleg blijven met Meerderweert over het openhouden van de basisschool te Swartbroek.