Woningbouw, Leefbaarheid en Participatie als Pijlers van de Weerter Toekomst

Algemene beschouwingen vinden elk jaar plaats om de plannen voor het totale beleid van het komende jaar te bespreken.

Fractievoorzitter Jurrella Kleinmoedig sprak met bijgaande tekst de gemeenteraad toe tijdens de ‘Algemene beschouwingen’.

 

Voorzitter,

Wendbaarheid, slagvaardigheid en daadkracht van de gemeente

De snelle sociale, maatschappelijke en economische ontwikkelingen vragen om een wendbare, slagvaardige en daadkrachtige gemeente. Dit geldt zeker voor onze gemeente, gezien de opgaven die op ons afkomen. WeertLokaal merkt dat niet al het beleid door capaciteitsgebrek tijdig wordt gerealiseerd, zoals bij het erfgoedbeleid, routekaart cultuur en het ontwikkelingsplan Biest/Groenewoud, of dat projecten niet soepel verlopen, zoals Moesel fase I en de herijking van maatschappelijke voorzieningen. WeertLokaal pleit voor bewustzijn binnen de raad, het college en de ambtelijke organisatie over het belang van snel inspelen op veranderende omstandigheden.

Gelukkig gaan veel zaken goed. Zo zijn er na tientallen jaren eindelijk stappen gezet om te komen tot realisatie van een binnen- en buitenaccommodatie en een urban sportveld bij OPW. Ook is het faillissement van de Mutsaerts Stichting afgewend door adequaat handelen van het college, in samenwerking met andere gemeenten, om de zorg te kunnen blijven garanderen. De toekomst van de Mutsaerts Stichting is echter nog niet zeker. WeertLokaal gaat ervan uit dat het college een proactieve rol blijft innemen en anticipeert op ontwikkelingen, zodat de raad tijdig geïnformeerd wordt en de zorg aan onze inwoners gewaarborgd blijft.

 

Bouwambities en woningbeleid

De bouwambitie staat nu op 4.650 woningen, mede door kansen en uitdagingen in de regio. Voor WeertLokaal is de groeiambitie primair gericht op het behoud van onze centrumfunctie en voorzieningen. Het college zet zich hier voortvarend voor in, dankzij de beschikbare financiële middelen.

WeertLokaal gaat ervan uit dat de focus en extra middelen niet alleen worden ingezet voor projecten die snel uitgevoerd kunnen worden, maar ook voor langdurigere projecten, zoals de Van Horne Kazerne. Wat de woningtypes betreft: het college stuurt op gemeenteniveau aan op een verdeling van 30% sociaal, 37% middenhuur en 33% vrije sector. WeertLokaal wil dat sociale en maatschappelijke waarden ook leidend blijven, zodat de wijken en kerkdorpen sociaal-maatschappelijk robuust en daadkrachtig blijven. We kijken uit naar de quickscans.

 

Internationale werknemers en huisvestingsbeleid

De herijking van de nota internationale werknemers heeft lang op zich laten wachten, hoewel WeertLokaal hier sinds 2022 om vraagt. Wij willen dat deze herijking in het eerste kwartaal van 2025 behandeld wordt. Ons standpunt is: gezien de facilitering van grootschalige huisvesting, moet de wijken ontlast worden, omdat toezicht en beheer door woningeigenaren tekortschiet. We willen hierover graag het debat voeren.

 

Evenementenbeleid en vergunningverlening

In 2023 stelde het college het uitvoeringsbeleid voor evenementen vast, maar het strategisch evenementenbeleid is nog niet afgerond. Wij pleiten voor ruimte voor nieuwe initiatieven en ondersteunen een ‘één-loket-gedachte’ om regeldruk te verminderen en duidelijkheid te geven.

In de begroting van 2023 stelde de raad € 104.370 beschikbaar voor de tijdige afhandeling van nieuwe evenementenvergunningen. Nu vraagt het college € 206.000 om de vergunningverlening tijdig en accuraat te kunnen blijven uitvoeren. Wij willen dit budget beschikbaar stellen, maar wel onder de voorwaarde dat er een significante verbetering komt. Het college en de ambtenaren laten een constructieve houding hierin zien en dat stellen we op prijs.

 

Sociale ontwikkelstrategie en samenwerking

WeertLokaal waardeert de regie van het college om te komen tot een sociale ontwikkelstrategie, waarbij woningbouw (harde kant: steen) en sociale behoeften (zachte kant: mens) hand in hand gaan. De dubbele vergrijzing vraagt om passende en betaalbare woningen, voorzieningen dichtbij en aanpak van eenzaamheid onder senioren. Tegelijkertijd geldt dit ook voor starters en jongeren. WeertLokaal pleit voor een brede focus, zodat snel kan worden ingespeeld op veranderende behoeften van onze inwoners.

 

Leefbaarheid en het Leefbaarheidsfonds

We verwachten dat de inzet van de financiële middelen, voor versterken leefbaarheid en het Leefbaarheidsfonds, leidt tot betere samenwerking en meer zichtbaarheid van de gemeente in wijken en kerkdorpen. Leefbaarheid gaat voor ons om aspecten zoals thuisgevoel, veiligheid, goede voorzieningen, gezonde leefomgeving, groen en sociale cohesie. Dit draagt bij aan een omgeving waarin mensen zich gelukkig voelen.

 

Verbetering van participatie en dienstverlening

De participatietrajecten kunnen en moeten beter. Het beleidskader participatie is vastgesteld in 2023. Wij verwachten van het college dat het de relatie met inwoners blijft prioriteren, met aandacht voor de uitdagingen van personeelswisselingen en grotere opgaven binnen de gemeente. Wij zien het raadsvoorstel tegemoet met betrekking tot de trajecten waarin participatie wordt ingezet in 2025.

 

Slotwoord

Voor Weert Lokaal blijft de focus liggen op passende groei, een solide basis en een bestuur en organisatie met inlevingsvermogen. Zo bouwen we samen aan een Weert waarin iedereen zich thuis voelt.

Wij bedanken iedereen die heeft gewerkt aan deze begroting.

 

Jurrella Kleinmoedig

Fractievoorzitter, Weert Lokaal

 

Wij zijn er voor jullie; De inwoners van Weert