Van Horne Pop, onze eigen Weerter Pop cultuur

De jaarlijkse muziekwedstrijd ‘Van Horne Pop’ vond vrijdag 23 juni 2023 weer plaats. De muziekwedstrijd geeft muzikanten van de middelbare scholen in Weert de kans om met hun band op te treden in de Bosuil. In totaal deden er 13 acts mee aan de muziekwedstrijd. De muziek varieerde daardoor van (alternatieve) rock, pop tot en met latin.

Raadslid Martijn Smolenaers mocht samen met Jesse Kanters (leadsinger Tommy Gazer) en Janneke Teunissen (leadsinger Sugar Punch en zangcoach) jureren bij de 34ste editie van Van Horne Pop. “Het talentniveau lag dermate hoger dan in het jaar 2022. 2022 was het jaar vlak na de coronaperiode. Het is daarom ook goed om te zien dat er zoveel muzikanten deelnemen aan deze talentenwedstrijd, maar daardoor was het wel echt lastig om te bepalen wie er dit jaar wint”, aldus Smolenaers.

No Denial wist uiteindelijk toch het verschil te maken. “Ze coverde als laatste nummer No one knows van de Queens of the Stone Age. De ritmisch lastige bridge werd zo goed gespeeld tussen drum, bas en gitaar, terwijl de zanger het publiek goed meenam, dat we uiteindelijk wel voor deze band moesten kiezen”.

Sober eindigde sterk met covers van The Police en Doe Maar op de tweede plaats, gevolgd door The Persuaders die een enthousiaste leadsinger hadden. Daarnaast kregen Suus Hoeben en Javiera Ras een speciale vermelding omdat zij het aandurfden om alleen op het podium op te treden en ook nog eens goede zangstemmen hadden.

“We mogen trots zijn op de groeiende bandcultuur in Weert. Ik zie nu echt dat muzikanten elkaar weer beginnen te inspireren om nog meer uit hun talent te halen. Mede dankzij dit soort initiatieven zijn er veel muzikanten die graag optreden en hun talent verder willen en kunnen ontwikkelen. Er zijn zelfs muzikanten uit Weert die het aandurven om een carrière te maken van hun talent door bijvoorbeeld na de middelbare school te kiezen voor een muziekopleiding.  En dat zien we bij zowat alle edities van Van Horne Pop. Als we terug de tijd in gaan dan kunnen we Rogier van Wegberg (bassist) op het lijstje zetten en vrij recentelijk TikTok-ster Karsten Belt (saxofoon). Bij deze editie mogen we de drummer Vince Weekers in de gaten houden die op jonge leeftijd al toegelaten is op het conservatorium”.

In 2024 zal de gemeenteraad een nieuw Cultuurbeleidsplan moeten vaststellen. De ervaringen die we ophalen bij initiatieven als Van Horne Pop, maar dit weekend ook Cultureel Lint, zullen we meenemen in het opstellen van de kaders van dit nieuwe beleidsplan. Conform het coalitieakkoord betekent dat ook dat we ons zullen inzetten voor een vooropleiding muziek, waardoor we de ambitieuze muzikanten beter kunnen begeleiding richting het conservatorium of rockacademie. Op die manier maken we de cultuurroute compleet; van muziek op de basisschool naar Bospop.

No Denial wint Van Horne Pop 2023 en mag daardoor in het voorprogramma spelen van de band Tommy Gazer (uit Weert) die hun eigen show hebben in de Bosuil op 28 oktober.