Zorgen over onderzoek naar opslag radioactief afval

Weert Lokaal maakt zich zorgen over een onderzoek naar de mogelijke opslag van radioactief afval in de bodem onder Weert. Vorige week berichtte De Limburger namelijk dat onder andere Midden-Limburg hiervoor in beeld is. Een kleilaag die op grote diepte onder Weert ligt, zou hiervoor geschikt kunnen zijn.

De partij stelde daarom vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders. ‘Is dit bij uw college bekend en zo ja, wat is hierover uw standpunt?’, aldus raadslid Carla Jacobs-Verstappen.

Het lijkt erop dat het College ook niet op de hoogte is, maar mocht dit wel zo zijn, dan wil Weert Lokaal weten waarom de gemeenteraad niet geïnformeerd is. Weert Lokaal wil in ieder geval dat Weert zich gaat mengen in de discussie.

‘Na een kort eigen onderzoekje ben ik tot de conclusie gekomen dat je de opslag van kernafval niet moet bagatelliseren’, zo voegt Jacobs Verstappen toe.

Verschillende Europese landen, waaronder Nederland, doen onderzoek naar manieren om kernafval definitief en voor eeuwig veilig op te slaan. Momenteel wordt het Nederlandse kernafval opgeslagen in een gebouw naast de kerncentrale in Borssele, maar dit is geen definitieve oplossing.

In België wordt in Mol, op ongeveer vijftig kilometer ten westen van Weert, al sinds begin jaren ’80 van de vorige eeuw onderzoek gedaan naar opslag van kernafval in dezelfde kleilaag, zo’n 250 meter onder de grond. Finland is als eerste land al begonnen met de bouw van een definitieve opslag. Deze komt in tunnels uitgehakt in graniet op 450 meter onder de grond.

 

Foto: LimeTech