19 mei is wereldwijde IBD-dag. Een dag waarvoor er met de kleur Paars aandacht gevraagd wordt voor chronische darmaandoeningen.

IBD – Inflammatory Bowel Disease – een verzamelnaam voor chronische darmziekten Colitis Ulcerosa en ziekte van Crohn, wordt op deze dag onder de aandacht gebracht door kenmerkende gebouwen en locaties in het paars te hullen.

Onzichtbaar wordt zichtbaar
Niet elke beperking is van buiten te zien en wij vinden het daarom mooi om te zien dat initiatiefnemers dit bespreekbaar maken in Weert!  Mede daarom steunt de Eigenaar van De Soos – John Cardinaal –  die zelf ook te kampen heeft met Colitis Ulcerosa, dit initiatief.

Meer bekendheid
90.000 Nederlanders hebben te maken met deze chronische aandoening en verdient daarom deze extra noodzakelijke landelijke aandacht. Het is een onzichtbare ziekte en er wordt meer bekendheid gevraagd. Maar dit kan niet van 1 kant komen en zal ook om begrip gevraagd worden van de andere medemens. Het taboe zal doorbroken moeten worden en de mensen die hier mee te kampen hebben kunnen deze wegnemen door er zelf open over te zijn. Begrip en medewerking is dan slechts een kleine stap voor de anderen.

Gemeente Weert steunt Wereld IBD-dag
Onze gemeente Weert steunt ook Wereld IBD-dag en zet op Kampershoek de waterpartijen in de paarse schijnwerpers. Raadslid Martijn Smolenaers: “Wij voeren al jaren een actief beleid voor zichtbaar openbare en opengestelde toiletten, zodat mensen met hoge nood binnen 5 minuten een toilet kunnen bereiken.” Lees meer hierover hier.

Chatsessie met St.Jans Gasthuis
Wil je meer weten over dit onderwerp? 19 mei kun je tussen 16:00 en 18:00 chatten met de MLD-arts, Matthias Jurgens, over dit onderwerp op de Facebook of instagram van het SJG Weert.

Facebook SJG Weert
Instagram SJG Weert