Bezoek aan de voedselbank

Vandaag brachten we met Weert Lokaal een bezoek aan de Voedselbank Weert.
Bij aankomst werden we hartelijk ontvangen en nam de stichting Voedselbank Weert ons mee in het reilen en zeilen van de voedselbank. En daar komt meer bij kijken dan wij in eerste instantie dachten!

Voedselbank Weert helpt gemiddeld 120 gezinnen per week die een besteedbaar inkomen hebben lager dan 300 euro per maand. Dit niet alleen in de gemeente Weert. Maar ook in Nederweert en Cranendonck (Budel). Ze spelen een belangrijke rol bij het helpen van huishoudens in moeilijkheid.

Het gaat niet alleen om het uitdelen van voedselpakketten. Er vindt van te voren een intake plaats waar mensen met de billen bloot moeten. De voedselbank laat dit proces zo goed mogelijk voor de huishoudens verlopen. Hierbij is ontzettend veel aandacht voor de privacy van de mens.
Het uiteindelijke doel is om na 3 jaar niet meer gebruik te hoeven maken van de voedselbank.

Bij het samenstellen van de voedselpakketten probeert de voedselbank iedere week weer om rekening te houden met de schijf van 5 en hier gezonde producten aan toe te voegen. De voedselbank heeft hierbij de hulp nodig van donaties. Met name lokale bedrijven, particulieren en supermarkten kunnen hier een enorme bijdrage aan leveren! Voor de stichting is het iedere week weer een uitdaging om de pakketten samen te stellen.

En daarbij helpen ontzettend veel vrijwilligers. Er wordt geholpen bij de distributie van het voedsel, het inpakken van het voedsel en vooral ook het uitdelen ervan. De voedselbank kan rekenen op vrijwilligers die al jaren actief zijn. Hieruit werd voor ons wel duidelijk dat het een ontzettend fijne stichting is om vrijwilligerswerk te doen en om zo iets terug te kunnen doen voor de gemeenschap. Als Weert Lokaal zijn we dankbaar voor de inzet van al deze vrijwilligers.

Als één ding duidelijk is geworden tijdens ons bezoek aan de voedselbank dan is het wel dat het ons allemaal kan overkomen.
Er kunnen zich altijd omstandigheden in iemands leven voordoen waardoor men (tijdelijk) hulp van de voedselbank nodig heeft. Het is dan ook fijn dat deze stichting zich zo ontzettend goed in zet voor de gezinnen hier in Weert en omgeving!

Mandy Waegemans