Gedenkwaardige dag in Tungelroy

Vandaag 30 september 2023 een dag die voor een aantal mensen gedenkwaardig is. Mensen die niet eens in onze gemeente wonen. Niet eens in Nederland. Mensen die wel door een noodlot verbonden zijn met Weert en vooral ons kerkdorp Tungelroy.

Het noodlot wat daarvoor zorgde gebeurde op 29 december 1943. Een Avro Lancaster bommenwerper DS834 crashed in de buurt van Tungelroy. 4 van de 7 bemanningsleden komen hierbij om het leven. Jonge mannen die voor onze vrijheid vochten.

Keith Selwin Bell, Laurence Harvard Jones, Graham Johnson en Arthur Morley Wilkinson en hebben hun laatste rustplaats op de begraafplaats naast de St. Barbara kerk. De 3 anderen overleven de crash en komen uiteindelijk weer terug bij hun familie.

Een van deze overlevenden Anthony Farey Gunnell is op later leeftijd in 2018 overleden en had de laatste wens om uitgestrooid te worden bij zijn kameraden. Vandaag was deze dag. Zijn zoon met een aantal andere familieleden waaronder ook een kleinzoon van Anthony waren uitgenodigd voor deze speciale dag. In de kerkdienst van de St. Barbara kerk sprak de zoon een aantal dankwoorden uit naar de mensen die nauw betrokken waren en hulp geboden hebben vlak na de crash.

Na de kerkdienst volgde er een ceremonie bij de 4 oorlogsgraven met de uitstrooiing van de as van Anthony Farey Gunnell bij zijn kameraden. Ook de schoolkinderen van Tungelroy waren erbij betrokken. Met eerder deze week een uitleg en verhaal over dit bijzonder verhaal. Kinderen hebben bij de 4 graven bloemstukken gelegd en er was ook nog een kranslegging door de nabestaanden. Met als afsluiting ‘The last post’ is dit een dag voor de geschiedenis boeken en gedenkwaardige afsluiting voor de familieleden.

Michel Collignon