Minder bezuinigingen, meer geluk

Afgelopen donderdag sprak de gemeenteraad over de begroting van de gemeente Weert voor 2022. Op initiatief van Weert Lokaal zijn enkele bezuinigingen geschrapt. Zoals bezuinigingen op armoedebeleid, cultuur, verenigingen, diversiteitsbeleid en groenbeheer. Kleine bezuinigingen weliswaar, maar wel zaken die mensen raken, zaken die zorgen voor kleine geluksmomentjes.

De bezuinigingen konden worden geschrapt omdat Weert er financieel beter voor staat dan een jaar of zelfs een half jaar geleden werd gedacht. Dat komt met name omdat de landelijke overheid meer geld aan de gemeenten geeft voor de zorg. Eindelijk, want tekorten daar werden al jaren gevuld met geld uit de algemene spaarpot van de gemeente. Er zitten ook lastenverlichtingen in de begroting. De hondenbelasting wordt vanaf volgend jaar bijvoorbeeld afgeschaft. Tot slot ging een lang gekoesterde wens van Weert Lokaal in vervulling, er komt een openbaar toilet in de Weerter binnenstad.

Weert Lokaal fractievoorzitter Suzanne Winters blikt dan ook tevreden terug. ‘Naast dat er een goede begroting voor volgend jaar ligt verliep het debat erover heel prettig. Scherp als het moet, maar wel met respect voor elkaar. Wij zijn vóór verbinding, een raad die samenwerkt krijgt meer voor elkaar. Het gaat hoe dan ook om het resultaat en dat was goed. Al onze voorstellen zijn aangenomen en we laten het huishoudboekje op orde achter voor de volgende gemeenteraad. Want in maart zijn er weer lokale verkiezingen, en daarna mag een nieuwe gemeenteraad aan de slag voor Weert. Die zien we als Weert Lokaal met een goed gevoel tegemoet!’