We groeien als stad, we veranderen als stad, dan is het belangrijk dat je ook aandacht hebt als stad voor waar je vandaan komt. Daarbij vinden wij als lokale partij juist ons lokale culturele erfgoed belangrijk. In deze periode waar de vastelaovundj voor de deur staat en waar de bônte aovundjen druk bezocht worden stijgt de belangstelling voor cursussen als Weerterlogie en Laeze en schriêve in eur eîge plat van de Aldenborg en Veldeke Wieërt, onderdelen van ons culturele erfgoed.
Cultureel en erfgoed, termen die steeds vaker genoemd worden bij nieuwe plannen. Ze zijn te splitsen in twee vormen: materieel, zoals archieven, monumenten en kunstwerken en immaterieel, zoals dans, muziek, talen en traditionele ambachten. Beide zijn middelen waarmee wij het verleden zichtbaar kunnen maken, waarmee ons cultureel en historisch zelfbewustzijn een gezicht kan krijgen.
Is dat belangrijk voor een stad? Ja. Erfgoed speelt namelijk een steeds prominentere rol in de ontwikkeling van onze stad. Het blijkt een belangrijke vestigingsfactor voor een nieuwe generatie stadsbewoners, voor opkomende bedrijven in de dienstverlening en creatieve industrie en ook voor recreatie en toerisme. Zeggen we hiermee dat we een stroom aan toeristen en bedrijven krijgen door een nieuw museum? Nee. Het gaat uiteindelijk om het totaalplaatje waar je als stad voor kiest. In het verleden hebben we gekozen voor een zwembad en een theater, voor een bibliotheek, een archief en een muziekcentrum, we zetten ons in voor een goed compleet ziekenhuis en een treinverbinding naar België, voor goede wegen en een goed woningaanbod. En een goed museum waar de geschiedenis van Weert een podium krijgt hoort in dat rijtje thuis. Voor Weert Lokaal is een stadsmuseum en een goed cultureel aanbod het bindende element voor de identiteit van onze stad. En waar kan dat mooier tot zijn recht komen dan in het Jacob van Horne gebouw, een iconisch gebouw dat zelf een rijke historie kent, dat midden in de stad staat, bereikbaar is voor iedereen en dat het verdiend om in zijn glorie hersteld te worden.
Cultureel erfgoed, teruggaan naar je wortels, groeit aan populariteit. Programma’s en websites als Who do you think you are en My Heritage waarin men de eigen stamboom onderzoekt zijn goed bekeken. Ook in Weert wordt de eerder genoemde cursus Weerterlogie met veel enthousiasme bezocht. Wist u bijvoorbeeld dat Weert in archeologiekringen zeer bekend staat om de vele opgravingen die hier gedaan zijn? Of dat de eerst getatoeëerde Nederlander uit Weert kwam? Weet u waar de zogenaamde dodendraad in WOI gelopen heeft of waar de kazematten in WOII lagen? Dat Weert een van de weinige (wellicht zelfs enige) steden is die een oorlogsmonument voor zowel Franse als voor Duitse soldaten heeft. Of dat wij onze Zuid-Willemsvaart aan Napoleon himself te danken hebben?
Allemaal verhalen die een plaats in onze geschiedenis hebben. Een geschiedenis die het waard is om te vertellen. Die interessant is voor jong en oud. Gesteund door een rijke collectie die wij als gemeente reeds in ons bezit hebben, die als zeer waardevol bestempeld is door deskundigen, maar waaraan wij nu geen recht doen. Het staat te verstoffen op zolder, of kleurloos in een vitrine, en dat is zonde, dat kan beter. Maar dan moeten we wel durven te investeren, en niet alleen in gebouwen en bakstenen, maar vooral ook in mensen die deze geschiedenis kunnen uitdragen, tot leven kunnen wekken, artistieke leiders voor verbinding kunnen zorgen.
De sleutel voor succes ligt volgens ons in deze verbindingskracht: verleden ontmoet heden, contacten met het bedrijfsleven en instellingen, met onderwijs en zorg. Zo bieden we toegevoegde waarde voor onze stad, onze bezoekers en inwoners. En doen we recht aan ons culturele erfgoed. En ja, daar hangt, net zoals alle eerder genoemde projecten een kostenplaatje aan. Voor de herinrichting van het museum is 2.4 miljoen euro nodig, dit is een eenmalige investering voor het achterstallige onderhoud (zoals de lift, entree en zolder) en het museumonderdeel. Daarnaast kiezen wij voor een structurele ondersteuning van het museum van 300.000€. Dit omdat voor we dit bedrag wisselexposities in het museum kunnen bewerkstelligen, en nationale exposities buiten het museum kunnen organiseren, wat juist voor die verbinding zorgt waar bij op aandringen. En het belangrijkste aspect: bij deze investering kunnen wij ook een professional aan het museumteam toevoegen, een cruciaal element om juist die verbindingen te realiseren en te waarborgen.
Kortom, na 30 jaar niet te hebben geïnvesteerd in ons culturele erfgoed is het de hoogste tijd om recht te doen aan de collecties die Weert heeft en onze rijke geschiedenis een podium te geven in de vorm van een dynamisch museum, toegankelijk voor jong en oud!