Weert Lokaal | Politieke partij Weert

LogoWeertLokaal2Onze samenleving verandert. We zullen met zijn allen als samenleving op een creatieve manier naar de ons voorliggende problemen moeten kijken. Zorg, onderwijs, wonen, werken. Niet alleen vanwege de financiële kwesties waar gemeenten steeds vaker zelf oplossingen voor moeten vinden, maar ook omdat onze maatschappij verandert. Dat is moeilijk, dat raakt iedereen, en ja daar gaan we in de komende tijd steeds vaker mee geconfronteerd worden als bestuurders. Een pittige taak, want de personen die erdoor geraakt en ermee geconfronteerd worden, die gaan dat niet als prettig ervaren. En laten dat duidelijk merken. En dat is geen ‘ver van ons bed’ gebeuren, dat zijn vrienden, buren, familie. Moeilijk, en dat vraagt om uitleg. Dan hoeven we het nog niet met elkaar eens te zijn, maar dan weet u wel de achterliggende gedachte!

De beslissing over Leerlingenvervoer Weert

In de raadsvergadering van 27 mei kwam het punt Leerlingenvervoer Weert aan bod. Een onderwerp dat leeft gezien de levendige discussie in de raad. Weert Lokaal wil onderstrepen waarover het gaat, namelijk over het verruimen van de kilometergrens van 2 km naar 6 km voor leerlingenvervoer voor niet-gehandicapte kinderen.

En dat is erg belangrijk om te onderstrepen. Kinderen en verkeer blijkt een gevoelig onderwerp te zijn. De raadsleden en wethouders wordt al snel verweten geen rekening te houden met een kwetsbare groep, ouders in de kou te laten staan, en de veiligheid van de kinderen uit het oog te verliezen. Weert Lokaal wil deze misvatting graag uit de wereld helpen en uitleggen waar om de kilometergrens verruimd is naar 6 km.

Wettelijk beleid

Op de eerste plaats heeft Weert altijd een zeer ruimhartig beleid gevoerd met betrekking tot deze kilometergrens. Werd in de (overgrote) meerderheid van de Nederlandse gemeentes reeds de grens van 6 km gehanteerd, in Weert is deze met 2 km lange tijd kunstmatig laag gehouden. Alleen moeten wij ook realistisch zijn en hebben wij er nu ook voor gekozen om het wettelijke maximum van 6 km te hanteren.

Waar gaat het hier in de praktijk om? Alleen leerlingen die verder dan 6 km van de genoemde scholen wonen kunnen in de toekomst nog gebruik maken van vergoeding. Hiermee gelden in dan heel Weert dezelfde regels voor leerlingenvervoer.

Door de wijziging zullen sommige leerlingen in de toekomst geen vergoeding meer krijgen. Hierbij gaat het om niet-gehandicapte leerlingen in het sBo (Speciaal basisonderwijs), BO (Regulier Basisonderwijs) en het v(s)o Voortgezet(speciaal) die binnen Weert naar school gaan. Dit zijn leerlingen die (al dan niet onder begeleiding) in staat zijn om zelf naar school te fietsen waarbij er ook een beroep gedaan wordt op de verantwoordelijkheid van de ouders. De kinderen van vso die buiten Weert naar school gaan, en kinderen met een handicap krijgen overigens wel gewoon nog leerlingenvervoer. Verder blijven er maatwerktrajecten mogelijk voor gezinnen die het echt niet zelf kunnen regelen.

Gemeente Weert biedt hulp

Om ouders over de wijzigingen in te lichten heeft de Gemeente Weert een brief gestuurd met uitleg over de verandering met als bijlage een nieuw aanvraagformulier. Hierin staat ook een contactpersoon vermeld waar ouders ten alle tijden terecht kunnen voor vragen en ondersteuning. Deze contactpersoon is al jaren de contactpersoon voor veel ouders en ook zeker geen onbekende. Zijn er zwaarwegende problemen, moet er meegedacht worden, dan kunnen ouders en kinderen altijd contact opnemen met de gemeente Weert.

Volgens Weert Lokaal zijn de ouders op deze wijze prima op de hoogte gesteld. Ja, er kunnen altijd misvattingen zijn, en dat er vragen zijn, ook dat valt te verwachten. Overigens ziet de gemeente Weert de ouders als de belangrijkste partij om mee te communiceren, zij zijn de verantwoordelijken voor hun kind, de beslissers. Uiteraard kan er in het overgangsjaar ook samengewerkt worden met scholen, maar op de eerste plaats zijn het de ouders die geïnformeerd dienen te worden.

Op een rijtje

De kilometergrens verruimd naar 6 km voor niet-gehandicapte kinderen, voor gehandicapte leerlingen is de regeling anders.

  • Voor gehandicapte leerlingen blijft de vergoeding voor leerlingenvervoer gewoon in stand.
  • In een aantal gevallen is er ook een fietsvergoeding mogelijk
  • Maatwerk blijft in de vorm van een hardheidsclausule waarbij ook de gezinsverhoudingen meetellen.
  • Daarbij komt er komt een overgangsjaar (1 schooljaar) voor de leerlingen die nu gebruik maken van leerlingenvervoer binnen de 6 kilometergrens.

Weert Lokaal vertrouwt erop dat de ouders in dit overgangsjaar, samen met de scholen in het toekomstig gloednieuwe Regionaal Kind en Expertise Centrum (RKEC) aan de Beatrixlaan, aan nieuwe oplossingen zullen werken.

Heeft u vragen over Leerlingenvervoer? Neem dan contact op met mevrouw Wijnen van de gemeente Weert a.wijnen@weert.nl zij helpt u graag verder.

 

Weert Lokaal